Photo 66014676 © Pogonici | Dreamstime.com

Clădirile din UE, în nevoie urgentă de renovare pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050 – raport

Studiul EU Buildings Climate Tracker arată că există o diferență uriașă între stadiul în care ar trebui să se afle stocul de clădiri din Uniunea Europeană pentru a atinge neutralitatea climatică și cel în care se află în prezent, potrivit Euractiv.

Dezvoltat de Institutul European pentru Performanţa Clădirilor (BPIE), studiul este un instrument independent unic de monitorizare a progreselor înregistrate de parcul de clădiri din Uniunea Europeană în vederea atingerii obiectivului de neutralitate climatică până în 2050, acoperind perioada 2015-2020.

Pentru UE, trackerul a identificat un decalaj global semnificativ de decarbonizare, de peste 10 puncte, între stadiul actual și cel în care ar trebui să ne aflăm pe calea către neutralitatea climatică.

Analiza pentru ţările din Europa Centrală şi de Est arată o tendinţă şi mai îngrijorătoare: până în 2020, progresul în decarbonizarea parcului de clădiri este cu 21 de puncte sub traseul necesar de decarbonizare, cel mai mare decalaj de la începutul perioadei de monitorizare în 2015. Aceasta necesită o creştere semnificativă a eforturilor pentru implementarea politicilor eficiente în viitorul apropiat. Având în vedere situaţia actuală, în regiunea Europei Centrale şi de Est sunt necesare 5,7 puncte de progres în decarbonizare în fiecare an pentru a atinge obiectivul până în 2030.

Studiul măsoară progresele sub forma unui indice bazat pe puncte, compus din cinci indicatori, printre care se numără emisiile de CO2, consumul final de energie, cota de energie regenerabilă, investițiile în renovare și cheltuielile interne pentru energie.

Acesta combină indicatori relevanți pentru elaborarea politicilor în domeniul climei și energiei cu indicatori care abordează chestiuni de politică socială, cum ar fi accesibilitatea energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *