Eliminarea treptată a cărbunelui din sistemul energetic global va aduce echivalentul a 100 de concedieri pe zi în industria globală a mineritului până în 2035, majoritatea oamenilor afectați fiind în China și India, potrivit Bloomberg.
Închiderile minelor de cărbune vor elimina circa 15% din locurile de muncă din industrie până în 2035, adică aproximativ 400.000 în total, conform unui raport publicat săptămâna aceasta de Global Energy Monitor.
Această cifră ar putea crește aproape de 1 milion până în 2050, pe măsură ce lumea face tranziția către energie din surse regenerabile.
Pierderea locurilor de muncă reflectă dimensiunea provocărilor sociale cu care se confruntă guvernele și companiile pe măsură ce lumea încearcă să se îndepărteze treptat de combustibilii fosili pentru a evita dezastrul climatic.
Mai mult, pierderea locurilor de muncă este și un subiect politic din Europa și până în SUA sau Australia.
Raportul arată că o modalitate prin care această problemă socială poate fi atenuată este prioritizarea foștilor mineri pentru locurile de muncă implicate în reabilitarea terenurilor și reducerea impactului de mediu odată ce operațiunile miniere sunt oprite.
China produce și utilizează mai mult de jumătate din cărbunele de pe glob, iar 1,5 milioane de oameni din China lucrează în acastă industrie, conform Global Energy Monitor.
Doar în provincia Shanxi s-ar putea pierde 240.000 de locuri de muncă din industria mineritului până în 2050. Beijingul a pus presiune de-a lungul timpului pe companiile din industrie să înlocuiască treptat muncitorii din subteran cu echipamente automatizate pentru ca șocul în viitor să fie unul cât mai mic.
În India, compania minieră de stat ar putea pierde 74.000 de locuri de muncă până în 2050. Forța de muncă din companie a scăzut deja de la 310.000 de oameni în 2017 la 240.000 în 2023.