Cercetătorii din California au descoperit noi dovezi că mai multe substanțe chimice utilizate în producția de plastic și într-o gamă largă de alte aplicații industriale sunt prezente în mod obișnuit în sângele femeilor însărcinate, creând astfel riscuri sporite pentru sănătatea mamelor și a copiilor lor, scrie The Guardian.
Cercetătorii au declarat că descoperirile lor se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care arată că multe substanțe chimice la care oamenii sunt expuși în mod obișnuit duc la schimbări subtile, dar dăunătoare pentru sănătate. Lucrarea ar trebui să fie un „semnal de alarmă” pentru factorii de decizie politică, au spus ei.
„Aceasta este o problemă atât de importantă”, a declarat Tracey Woodruff, profesor și director al programului Universității California San Francisco (UCSF) privind sănătatea reproducerii și mediul înconjurător. „Este urgent să facem mai mult pentru a înțelege rolul pe care substanțele chimice îl au în afecțiunile materne și în inegalitățile în materie de sănătate. Suntem expuși la sute de substanțe chimice, iar această cercetare contribuie la o mai bună înțelegere a impactului pe care acestea îl au asupra sănătății noastre.”
Statele Unite au cea mai mare mortalitate maternă din lumea dezvoltată. Rata mortalității materne în SUA s-a dublat între 1999 și 2019, mortalitatea fiind cea mai ridicată în cazul mamelor de culoare.
În studiul finanțat de guvern, care a fost publicat miercuri în revista Environmental Health Perspectives, o echipă condusă de Woodruff și de alți cercetători de la UCSF a declarat că a găsit mai multe substanțe chimice dăunătoare, inclusiv tipuri de substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS), în sângele celor 302 participante însărcinate la studiu, precum și în sângele cordonului ombilical al bebelușilor lor.
Cel puțin 97% din probele de sânge conțineau un tip de PFAS cunoscut sub numele de PFOS, care a fost asociat de mult timp cu multiple probleme grave de sănătate, inclusiv cu malformații congenitale. Noile descoperiri de PFOS în probele de sânge matern vin în ciuda faptului că Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) a anunțat în urmă cu peste 23 de ani un acord cu producătorul de PFOS 3M pentru a elimina treptat utilizarea PFOS.
Alte substanțe chimice găsite în majoritatea femeilor însărcinate au inclus acizi grași anormali și alte substanțe chimice utilizate la fabricarea pesticidelor, a anumitor medicamente și a materialelor plastice. Cercetătorii au declarat că multe dintre substanțele chimice găsite în sângele matern sunt asociate cu un risc crescut de diabet gestațional, ale cărui rate sunt în creștere în SUA; preeclampsie, o complicație gravă și uneori mortală a sarcinii; și hipertensiune legată de sarcină.
Acizii grași cu lanț lung găsiți au fost documentați anterior doar la persoanele care suferă de sindromul Reye – o afecțiune gravă care provoacă umflarea ficatului și a creierului -, dar nu și la persoanele sănătoase, au precizat cercetătorii.
Aceste tipuri specifice de acizi grași găsiți în sângele participanților la studiu reprezintă un domeniu de interes deosebit, deoarece se cunosc puține lucruri despre impactul lor asupra sănătății și sunt utilizați în producția de materiale plastice, a declarat Jessica Trowbridge, un alt autor al studiului, afiliat la UCSF.
Lucrarea, care a fost finanțată de National Institutes of Health, de National Institute of Environmental Health Sciences și de EPA, ar trebui să fie privită ca un „semnal de alarmă” pentru factorii de decizie politică în ceea ce privește efectele proliferării substanțelor chimice din plastic și a PFAS, a declarat Woodruff.
Lucrarea de cercetare apare în același timp în care noi teste comandate de Environmental Working Group (EWG) au constatat „prezența pe scară largă” a PFAS în apa potabilă din zeci de orașe din SUA. Niveluri ridicate de PFAS au fost descoperite în Austin, Denver și Los Angeles, precum și în comunități mai mici, inclusiv Glencoe, Illinois; Monroe, New Jersey și în alte localități. La începutul acestei luni, US Geological Survey (USGS), o unitate a Departamentului de Interne al SUA, a raportat că 45% din apa potabilă din SUA este contaminată cu PFAS.
Există peste 12.000 de tipuri de substanțe chimice PFAS, care sunt numite uneori „substanțe chimice pentru totdeauna”, deoarece nu se descompun în mod natural și persistă nu numai în mediul înconjurător, ci și în corpul animalelor și al oamenilor.
PFAS au fost asociate cu probleme de sănătate, inclusiv cancer, scăderea fertilității și boli de rinichi. Substanțele chimice, care au fost utilizate pentru fabricarea multor bunuri de consum populare, se pot infiltra în apa potabilă din siturile industriale, stațiile de epurare a apelor uzate, depozitele de deșeuri sau anumite spume de stingere a incendiilor.
Oficialii americani au propus standarde naționale pentru apa potabilă pentru șase tipuri de PFAS, iar Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a anunțat un nou cadru menit să împiedice intrarea pe piață a unor noi substanțe chimice PFAS.
Giganții chimici 3M și Dupont, precum și alți producători, au convenit recent asupra unor înțelegeri care ar putea oferi comunităților afectate miliarde de dolari pentru a testa substanțele chimice toxice și a le elimina din apa potabilă.