România se confruntă în continuare cu provocări în ceea ce privește gestionarea deșeurilor și reducerea poluării, însă, de la an la an, au loc progrese semnificative în rândul companiilor și o mai mare conștientizare a obligațiilor legale în România. Dar, cu toate că multe companii au un responsabil intern de mediu, există clar situații în care legislația nu este interpretată corect sau este omisă, precizează Daniela Dobre, CEO Green Environment Support, una dintre principalele companii de consultanță de mediu din țară.
Sancțiunile aplicate companiilor pentru nerespectarea legislației mediului variază în funcție de încălcarea specifică. Acestea pot include amenzi financiare, suspendarea activității sau chiar acțiuni penale.
“Sancțiunile pe care le pot primi companiile de la autoritățile din domeniul protecției mediului pot să fie numeroase în funcție de aria legislativă încălcată. De exemplu, pentru un management defectuos al deșeurilor, acestea încep de la 20.000 de lei. Unele pot viza suspendarea activității sau să fie încadrate ca fapte penale. Rolul nostru este tocmai acesta de a evita sancțiunile. Soluțiile sunt foarte variate în funcție de specificul activității și pot chiar să reducă din costuri, nu doar să evite sancțiunile. Însă dacă agenții economici nu respectă recomandările consultantului, își va asuma riscurile aferente. Am avut un client din portofoliu care a fost sancționat doar pentru că nu depozita selectiv deșeurile (în pubela de menajer se găseau ambalaje de plastic), în ciuda sfaturilor primite”, explică Daniela Dobre, CEO Green Environment Support.
Totodată, Daniela Dobre subliniază că implementarea SGR (sistemul garanție returnare) va contribui la creșterea gradului de reciclare privind deșeurile de ambalaje, dar și la o educare a populației cu privire la colectarea selectivă.