În 2022, Uniunea Europeană și cele 27 de state membre ale sale au angajat 28,5 miliarde de euro pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice din surse publice și au mobilizat o sumă suplimentară de 11,9 miliarde euro din finanțări private cu scopul de a sprijini țările în curs de dezvoltare să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să se adapteze la efectele schimbărilor climatice, anunță un comunicat al Executivului European.
Consiliul a aprobat cifrele vineri, în pregătirea COP28, care va avea loc în perioada 30 noiembrie–12 decembrie în Dubai, Emiratele Arabe Unite. Cifrele se bazează pe normele UE de raportare a finanțării combaterii schimbărilor climatice prevăzute în Regulamentul privind guvernanța.
În 2022, peste 54% din finanțarea publică în valoare de 28,5 miliarde euro destinată țărilor în curs de dezvoltare a fost dedicată fie adaptării la schimbările climatice, fie acțiunilor transversale (implicând inițiative atât de atenuare a schimbărilor climatice, cât și de adaptare la acestea), aproape jumătate din întreaga finanțare (aproximativ 49%) fiind sub formă de granturi, conform datelor compilate de Comisia Europeană.
Instituția precizează că pentru cifrele din 2020 și 2021, contribuția publică globală a fost calculată pe baza angajamentelor, atât pentru sprijinul bilateral, cât și pentru cel multilateral. Noua metodologie vizează să îmbunătățească claritatea și acuratețea raportării contribuțiilor, utilizând plățile aferente finanțării multilaterale ca bază de calcul, pentru a reduce la minimum riscul de supradeclarare în cazul plăților întârziate, parțiale sau dezafectate din angajamentele multianuale. Dacă s-ar fi utilizat metodologia din anii precedenți, contribuția globală a finanțelor publice pentru 2022 ar fi fost de 30,5 miliarde de euro, în creștere față de 23 miliarde euro în 2021.