Tot mai multe apeluri pentru ca lumea să conștientizeze multiplele moduri în care încălzirea globală afectează sănătatea umană au determinat oficialii ONU să dedice prima zile a discuțiilor cruciale privind schimbările climatice de la COP28, acestui subiect, scrie AFP.
Astfel că, joi, pe 3 decembrie, în cadrul negocierilor COP28 de la Dubai va avea loc prima „zi a sănătății” organizată vreodată în cadrul negocierilor privind clima.
Căldura extremă, poluarea aerului și răspândirea tot mai mare a bolilor infecțioase mortale sunt doar câteva dintre motivele pentru care Organizația Mondială a Sănătății a numit schimbările climatice cea mai mare amenințare la adresa sănătății cu care se confruntă omenirea.
”Pentru a evita efectele catastrofice asupra sănătăţii şi a preveni milioane de decese”, trebuie limitată creşterea medie a temperaturii pe Terra la 1,5 grade Celsius, obiectivul ambiţios al Acordului de la Paris, susţine Organizaţia Mondială a Sănătăţii, alături de alţi experţi sanitari şi din organizaţii de mediu.
Însă planeta se îndreaptă în prezent spre o încălzire cu 2,5 până la 2,9 grade Celsius până în 2100, potrivit ONU.
Deşi nicio fiinţă umană nu este la adăpost de efectele asupra sănătăţii, cei mai vulnerabili şi defavorizaţi, printre care copiii, femeile, vârstnicii, migranţii sau locuitorii din ţările slab dezvoltate – care emit cantitatea cea mai mică de gaze cu efect de seră – sunt expuşi mai rapid şi cu un impact mai mare, potrivit experţilor.
Deși nimeni nu va fi complet ferit de efectele schimbărilor climatice, experții se așteaptă ca cei mai expuși la risc să fie copiii, femeile, bătrânii, migranții și persoanele din țările mai puțin dezvoltate, care au emis cele mai puține gaze cu efect de seră care încălzesc planeta.