Photo 47381308 © | Dreamstime.com

Australia înregistrează cea mai călduroasă iarnă cauzată de încălzirea globală și de condițiile însorite

Iarna australiană din 2023 a fost cea mai caldă de la începutul înregistrărilor oficiale, în 1910, cu temperaturi medii zilnice cu 1,53 grade Celsius peste media pe termen lung, scrie The Guardian.

Potrivit datelor Biroului de Meteorologie publicate vineri, iarna din 2023 a depășit recordul anterior de 1,46C peste medie, stabilit în 1996. Fiecare iarnă din 2012 încoace a fost mai caldă decât media pe 30 de ani calculată între 1961 și 1990.

Încălzirea globală și condițiile meteorologice care au oferit zile însorite au stat la baza acestui record, au declarat oamenii de știință.

În ceea ce privește temperaturile maxime, iarna din 2023 a fost cu 1,85C peste medie, situându-se pe locul al doilea după marca de 1,94C stabilită în 2017.

Iarna australiană se încadrează în lunile iunie, iulie și august. În ultimele două decenii, doar iernile din 2012 și 2007 au fost sub medie pentru temperaturi.

Regiunea de est a continentului a fost deosebit de caldă în acest an, cu o temperatură cu 2,03C peste medie – depășind cu ușurință recordul anterior de 1,66C stabilit în 2013. Queensland, Tasmania și New South Wales au cunoscut cele mai călduroase ierni din istorie, în timp ce în toate celelalte state și teritorii s-au înregistrat temperaturi în primii 10 ani cu temperaturi ridicate.

Dr. Simon Grainger, climatolog senior la birou, a declarat că există două motive pentru căldura din timpul iernii. Sistemele de înaltă presiune s-au așezat deasupra unei mari părți din sud-estul continentului, aducând condiții mai însorite și mai uscate. Încălzirea globală a fost, de asemenea, un factor, a spus el.

Iarna record vine în contextul în care, săptămâna trecută, o mare parte a țării a fost avertizată că se așteaptă la un risc crescut de incendii de primăvară. Oamenii de știință sunt îngrijorați că un model climatic El Nińo, care crește șansele unor condiții mai calde și mai uscate, ar putea aduce o vară periculoasă de incendii de tufișuri.

Dr. Andrew King, climatolog la Universitatea din Melbourne, a declarat că căldura din timpul iernii a fost „destul de coerentă cu tendința de încălzire pe care am văzut-o deja și ne așteptăm să continue pe măsură ce continuăm să emitem gaze cu efect de seră”.

King a declarat că sistemele de înaltă presiune care au adus căldura suplimentară au fost „o parte a poveștii”, adăugând că „temperaturile pe care le-am văzut în această iarnă nu s-ar fi întâmplat cu adevărat fără schimbările climatice cauzate de om”.

Biroul meteorologic din Australia nu a declarat El Nińo, în ciuda faptului că Organizația Meteorologică Mondială și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA au declarat că sistemul este în vigoare.

În Australia, El Nińo crește riscul unor condiții mai calde și mai uscate, în special în partea de est a continentului, mai populată.

El Nińos este legat de temperaturi de suprafață ale mării mai ridicate decât media în Pacificul ecuatorial, dar, deși aceste condiții sunt prezente, biroul a declarat că nu a observat încă o slăbire consistentă a vânturilor comerciale de la est la vest, care sunt, de asemenea, tipice pentru acest model climatic.

Biroul spune că există încă 70% șanse ca un El Nińo să se blocheze în acest an. BoM prevede, de asemenea, un potențial dipol pozitiv al Oceanului Indian – un fenomen care vede apa mai caldă din Oceanul Indian să se îndepărteze de nord-vestul Australiei, ceea ce poate duce la condiții mai uscate.

Joi, biroul a declarat că primăvara australiană va cunoaște probabil temperaturi mai ridicate decât media și precipitații mai scăzute decât media – o combinație care va crește riscul de incendii de tufișuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *