Peste douăsprezece dintre insulele de corali din Australia, care contribuie la extinderea jurisdicției maritime a țării, prezintă un risc ridicat de dispariție din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui studiu, preluat de The Guardian.
Modul în care dreptul internațional va trata insulele care, în prezent, se extind în jurisdicția țărilor, dar care ar putea dispărea în curând, este o problemă controversată, a declarat Dr. Frances Anggadi, de la Centrul Național Australian pentru Resurse și Securitate Oceanică de la Universitatea din Wollongongong, expert în ceea ce privește modul în care creșterea nivelului mării ar putea afecta zonele maritime ale țărilor din întreaga lume.
Teritoriile insulare acordă drepturi țărilor care le dețin, inclusiv în ceea ce privește pescuitul și explorarea resurselor, iar Fellowes a declarat că reziliența acestor insule de corali este „o chestiune de importanță strategică pentru gestionarea coastelor Australiei și ale regiunii”.
În cadrul unei zone maritime, Australia aplică propriile legi și reglementări privind drepturile de explorare a resurselor, cum ar fi petrolul și gazele, sau de aplicare a unor măsuri de protecție a mediului, cum ar fi crearea de parcuri marine. Pentru Australia, pierderea insulelor ar putea însemna o revizuire a legislației țării, care ar folosi o coordonată fixă pentru a determina zona maritimă, în loc de o măsură de la un punct de maree joasă.
Soarta insulelor joase „atârnă acum în balanță”, a declarat omul de știință care a condus studiul, riscul fiind agravat de creșterea nivelului mării, valurile de căldură marine, intensificarea sistemelor meteorologice și acidificarea oceanelor. Insulele au fost încadrate în cinci categorii, de la risc scăzut la risc foarte ridicat. Trei insule de pe platoul de nord-vest al Australiei de Vest – recifele Scott, Clerke și Imperieuse – au fost considerate „cu risc foarte ridicat” și cele mai vulnerabile.
Foto: 207580851 © Bennymarty | Dreamstime.com