Rinocerul alb din nord, aflat în pericol critic de dispariție, ar putea fi salvat, după ce oamenii de știință au realizat primul transfer de embrioni reușit la rinocerii albi, scrie The Guardian.
După ce ultimul mascul de rinocer alb nordic, Sudan, a murit în 2018, dispariția speciei părea iminentă. Au mai rămas doar două femele infertile de rinocer alb nordic – Fatu și Najin – care se află sub protecție armată 24 de ore din 24 într-o rezervație din Kenya. Dar un nou progres științifică speranțe că mama și fiica ar putea să nu fie ultimele din specia lor.
O echipă internațională de cercetători de la BioRescue – un consorțiu, susținut de guvernul german, care are ca scop stoparea extincțiilor – a efectuat primul transfer de embrioni reușit la rinocerii albi din sud, deschizând calea pentru ca tehnica să fie folosită și pentru omologii lor mai rari din nord.
În septembrie 2023, oamenii de știință au transferat doi embrioni de rinocer alb din sud în mame surogat la Ol Pejeta Conservancy din Kenya, ceea ce a dus la o sarcină reușită. Deși este folosită în mod obișnuit la oameni, cai și vaci, metoda nu fusese niciodată folosită la rinoceri. Tatăl și mama însărcinată au murit după ce au contractat o infecție bacteriană rară, fără legătură între ele, când fătul avea 70 de zile, dar cercetătorii au declarat că sarcina a fost o dovadă că tehnica poate funcționa.
Cercetătorii au declarat că vor efectua mai multe transferuri de embrioni dacă prima sarcină pare să decurgă bine, ceea ce înseamnă că s-ar putea naște până la șase pui de rinocer alb nordic într-o perioadă scurtă de timp. Oamenii de știință au spus că ar fi important ca puii să se întâlnească cu Fatu și Najin cât timp cei doi sunt încă în viață, pentru a învăța cum să se comporte ca un rinocer alb nordic.
Totuși, chiar dacă se vor naște mai mulți pui de rinocer alb nordic, aceștia nu vor fi suficient de diverși din punct de vedere genetic pentru a produce o populație viabilă, a spus Hildebrandt. Cei 30 de embrioni de rinoceri albi nordici supraviețuitori se bazează toți pe ovule de la Fatu și spermă de la doi masculi. În cazul în care se vor naște mai multe mamifere, cercetătorii au declarat că vor încerca să folosească editarea genelor pentru a îmbunătăți diversitatea genetică a viitorilor urmași, luând, de asemenea, material genetic din mostre de muzeu.
Foto: ID 226084485 © Dawnyh|Dreamstime.com