Photo 225861636 © VVShots | Dreamstime.com

Are cineva curaj să-și acuze compania de greenwashing? Angajații ar putea fi cei mai eficienți avertizori de integritate

Angajații companiilor ar putea fi cei mai eficienți avertizori de integritate (whistleblowers) dintre toți stakeholderii unei organizații, însă de cele mai multe ori aceștia se tem fie de represalii, fie de lipsa de rezultat a acțiunilor lor, potrivit unui sondaj citat de The Guardian.

Mai exact, teama că vor fi concediați sau că vor fi tratați mai rău îi oprește de cele mai multe ori pe angajați să expună impactul negativ al companiilor asupra mediului – pe care acestea nu îl raportează – sau să expună tentativele de greenwashing, conform unui sondaj comandat de organizația caritabilă Protect din Marea Britanie, care apără avertizorii de integritate.

Protect a început să se uite mai atent la această problematică după ce a înregistrat un număr surprinzător de scăzut pe linia dedicată pentru avertizorii de integritate pe probleme climatice.

Dintre cei câțiva oameni care au contactat Protect pentru o problemă climatică în ultimul deceniu, trei sferturi au declarat că s-au confruntat cu represalii după ce au acționat.

Angajații din organizații pot fi de cele mai multe ori primii care să observe impactul negativ pe care compania lor îl are asupra mediului, începând de la deversările ilegale de substanțe toxice și până la declarațiile înșelătoare referitoare la sustenabilitatea unui produs.

Avertizorii de integritate pot face diferența dacă reușesc să raporteze aceste nereguli. Spre exemplu, o companie de gaz din Marea Britanie a fost amendată după ce un avertizor de integritate a raportat o serie de nereguli.

Tot în Marea Britanie, angajații din sectorul public au vorbi în mod anonim cu presa pentru a scoate la iveală modul în care agenția de reglementare din Marea Britanie nu reușește să prevină poluarea apei.

Totuși, avertizorii de integritate pot ajunge să sufere în urma acestor acțiuni necesare. În Germania, Desiree Fixler și-a pierdut locul de muncă după ce a dezvăluit practici de greenwashing la DWS Group, divizia de asset management a gigantului Deutsche Bank

Însă curajul ei a dus la o serie de investigații care s-au concluzionat printr-o înțelegere de câteva miliarde de dolari între companie și autoritățile americane.

Noul val de reglementări și obligații la care trebuie să se supună companiile, în special cele mari listate la bursă, aduc o nouă oportunitate pentru angajații din organizații să observe diferențele între ceea ce declară o companie și ceea ce face în practică.

Autoritățile ar putea să încurajeze acest sistem al avertizorilor de integritate în contextul urgenței climatice, dar trebuie să ofere și un soi de protecție. Altfel, inițiativele lor rămân fără răspuns.

Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie a deschis o linie pentru avertizorii de integritate, dar nu a fost contactată de nimeni până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *