Photo 142082756 © Grejak | Dreamstime.com

Acordul de la COP28 este unul istoric, dar nu garantează nimic. Limbajul nu este clar, iar Arabia Saudită și Rusia au încercat să blocheze până în ultimul moment

Summitul COP28 a ajuns la final miercuri, după o zi de prelungiri, în contextul în care delegații prezenți în Dubai au ieșit cu un acord final istoric, în sensul în care acesta include pentru prima dată ideea că ar trebui să ne îndepărtăm de combustibilii fosili.

„În premieră, rezultatul recunoaște nevoia de a face tranziția pentru a ne îndepărta de combustibilii fosili. Era combustibililor fosili trebuie să ajungă la final și trebuie să ajungă la final într-un mod just și echitabil”, a declarat Antonio Guterres, secretarul general al ONU, lăudând acordul de la finalul summitului din Emiratele Arabe Unite, potrivit The Guardian.

Mai mult de 190 de națiuni au semnat miercuri un acord care menționează că lumea trebuie „să se îndepărteze” de combustibili fosili. Înainte de summit, ținta UE, a oamenilor de știință și a activiștilor era ca acest acord să menționeze clar „eliminarea treptată a combustibililor fosili”.

Acordul semnat miercuri dimineață este unul de referință pentru că el este cunoscut drept „bilanț global” și reunește pentru prima dată țările în direcția eliminării combustibililor fosili.

Totuși, acest acord nu poate obliga țările semnatare să îl respecte și este „plin de lacune”, după cum au avertizat micile state insulare care sunt cele mai vulnerabile în fața crizei climatice.

Sultan al Jaber, președintele COP28 și șeful companiei petroliere Adnoc, a lăudat acordul de miercuri și l-a numit „consensul din Emiratele Arabe Unite”. Însă acest consens nu înseamnă și unanim.

Statul Independent Samoa a vorbit în numele micilor state insulare la finalul negocierilor și a declarat că, deși nu îl vor bloca, acordul este departe de a fi suficient pentru ca omenirea să se încadreze în ținta de 1,5 grade Celsius agreată prin Acordul de la Paris.

Așa cum spun și ei și alte state în curs de dezvoltare, acordul are mai multe probleme. Națiunile sărace încă au nevoie de sute de miliarde de dolari în plus ca finanțare pentru a se putea îndepărta de cărbune, petrol și gaz.

Țările dezvoltate și producătorii de petrol nu vor fi forțați să se îndepărteze atât de repede pe cât ar vrea oamenii de știință.

SUA a scăpat ușor de la acest summit COP, venind cu promisiuni suplimentare de finanțare de doar 20 de milioane de dolari, în timp ce poziția de cel mai mare producător de petrol și gaze al lumii a rămas intactă. China va continua să producă cărbune, precum și energie regenerabilă, în timp ce India își va menține în continuare cărbunele.

Acordul anunțat miercuri este imperfect, dar chiar și forma aceasta a fost improbabilă. Țările petroliere au manifestat o opoziție puternică.

Arabia Saudită a încercat până în ultimele momente, în dimineața zilei de miercuri, să elimine orice referință la combustibili fosili din acordul final, reușind chiar să introducă anumite referințe la tehnologia de captare și stocare a carbonului, o tehnologie pe care o laudă des, dar în care nu investește prea mult.

În același timp, Rusia a încercat să pună constant piedici acordului final, un comportament pe care probabil îl va manifesta mult mai accentuat la summitul COP29 din 2024, care va fi organizat în Azerbaidjan.

Acordul de la COP28 este fragil, ca orice acord multilateral sub egida Națiunilor Unite, iar producătorii de petrol ar putea încerca să dea înapoi anul viitor.

Photo 142082756 © Grejak | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *