Anul 2023 a adus pentru România mai multe evenimente, anunțuri și statistici relevante pentru tranziția verde și pentru subiectul „sustenabilității”. Dintre acestea putem vedea și aspecte negative, dar și aspecte pozitive.
Echipa Pagina de sustenabilitate și Sustenabil a urmărit în fiecare zi cât mai multe subiecte relevante pentru a ține cititorii la curent.
Acum, dintre subiectele anului 2023 ne-am uitat mai mult la evenimente decât la statistici și am selectat o listă de 30 de evenimente sociale, politice sau de business din România pe care le considerăm relevante pentru acest an.
1. Listarea Hidroelectrica
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie verde din România, s-a listat la Bursa de Valori București, sub simbolul H2O, în prima parte a anului.
Această listare a atras toate privirile către România și către piața locală de capital, în contextul în care a fost una dintre cele mai mari listări de pe continent în 2023.
2. Start la Sistemul Garanție Returnare
Sistemul de Garanție Returnare din România a devenit operațional la data de 30 noiembrie 2023, sub coordonarea administratorului RetuRO.
Începuturile au fost grăbite și precipitate, administratorul a solicitat și o amânare pe care nu a primit-o de la Guvern, însă până în al treilea an de funcționare acesta ar trebui să ajungă la capacitatea vizată.
SGR a fost realizat cu o finanțare verde de 426 de milioane de lei acordată de ING Bank România.
3. OMV Petrom a luat decizia pentru Neptun Deep
OMV Petrom a luat decizia finală de investiții pentru perimetrul offshore Neptun Deep, în luna iunie, anunțând că primele gaze vor fi exploatate în 2027. Romgaz este partener în proiect.
Greenpeace i-a cerut guvernului să oprească proiectul Neptun Deep pentru a proteja biodiverisiatea la Marea Neagră, o cerere care a rămas fără răspuns.
4. România, amendată de Curtea Europeană de Justiție
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis în decembrie că va impune sancțiuni financiare României pentru că nu a închis depozitele de deșeuri neautorizate.
Încă 31 de astfel de situri au rămas deschise, iar sancțiunile sunt de 1,5 milioane de euro plus 600 de euro pe zi pentru fiecare depozit neautorizat care nu este închis.
5. PPC a finalizat preluarea Enel
Grecii de la PPC au finalizat achiziția Enel România în toamna anului 2023, aceasta fiind prima extindere majoră pe piețele internaționale din partea grupului.
PPC a plătit circa 1,24 miliarde de euro pentru achiziția Enel.
6. Angajamentul României la COP28
România a fost prezentă la final de an la negocierile din summitul climatic COP28, care a avut loc în Dubai.
Printre angajamentele pe care și le-a luat România la summit: reducere a emisiilor cu 80% față de nivelul din 1990; mix energetic național format în proporție de 86% din energie regenerabilă până în 2050; angajamente pentru energia solară și pentru energia nucleară.
7. Românii au avut facturi de top
România a fost în topul țărilor europene cu cele mai mari creșteri ale facturilor la energie pentru populație în prima jumătate a anului 2023.
România, Germania, Olanda și Belgia au înregistrat cele mai mari creșteri comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În România, creșterea a fost de 77%.
8. Închiderea Complexului Energetic Hunedoara
Complexul Energetic Hunedoara a fost tras oficial pe linie moartă în toamna acestui an.
Activele companiei aflate în insolvență au fost transferate către Ministerul Energiei. Acest transfer și vânzarea termocentralei Mintia reprezintă cea mai mare restructurare a unei companii de importantă strategică realizată în România.
9. Modificarea PNRR
România a modificat în acest an zeci de măsuri din Planul Național de Redresare și Reziliență, cu accent pe „economia verde”, după cum au subliniat oficialii.
În acest an, pe lângă banii pierduți din recalculări, România a întârziat mai multe reforme, proiecte, respectiv tranșe de plată din PNRR.
10. Retehnologizare la Cernavodă
Nuclearelectrica a semnat în noiembrie un acord pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă.
Unitatea 1 este considerată un pilon strategic pentru stabilitatea energetică a României. Acordul este semnat de Nuclearelectrica cu firmele Candu Energy și Canadian Commecial Corporation.
11. Clariant a închis fabrica de bioetanol
Grupul elvețian Clariant a decis să închidă fabrica de bioetan din Podari, județul Dolj, pe care a inaugurat-o în urmă cu un an și jumătate după o investiție de 140 de milioane de euro.
Fabrica folosea deșeuri agricole, paie de pe camp rămase în urma recoltei de cereale, pentru a prodice etalon celulozic, un comubusitibil bio. Aceasta a acumulat pierderi de peste 80 de milioane de dolari.
12. Strategia pentru reducerea emisiilor
Guvernul României a adoptat în noiembrie Strategia pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Obiectivul este de a ajunge la neutralitate climatică până în 2050. Exista deja o procedură de infringement în dreptul României pentru că această strategie a întârziat să apară.
13. Obligațiuni verzi
Banca Comercială Română a listat în luna mai la Bursa de Valori București cea mai mare emisiune de obligațiuni verzi din piața locală.
Valoarea acestei emisiuni s-a ridicat la peste 700 de milioane de euro.
14. Ziua Sustenabilității în România
Ziua de 27 octombrie a fost declarată Ziua Sustenabilității în România în acest an, după ce legea a fost promulgată de președintele Iohannis în luna mai.
Asta ar trebui să aducă mai multe activități culturale, sociale și educaționale, iar autoritățile locale și centrale pot acorda sprijin material, financiar și logistic.
15. Primul proces climatic
Asociația Declic a demarat în ianuarie primul proces climatic din România, admis prin începerea judecății în aprilie. În acest demers i s-a alăturat și Fundația Urgenda, care a câștigat primul proces din Europa privind schimbările climatice.
Concret, asociațiile îi cer Guvernului în instanță să ia acțiuni clare pentru combaterea schimbărilor climatice. Chiar dacă Curtea a respins cererea de chemare în judecată în iunie, Declic a anunțat că face recurs.
16. Anunțul Nokian Tyres
Finlandezii de la Nokian Tyres au început în 2023 să investească la Oradea pentru a deschide în România prima fabrică de anvelope „cu emisii zero de dioxid de carbon” din industria anvelopelor.
Discuția despre acest „zero emisii” este una mai lung, întrucât trebuie să înțelegem diferența între emisiile Scope 1, 2 și 3. Mai mult, anvelopele poluează masiv în timpul utilizării.
17. Amenzile pentru poluatori
Guvernul României a majorat în noiembrie amenzile pentru poluatorii industriali după o acțiune în justiție a ONG-urilor.
Amenzile au crescut în mai multe cazuri și de zece ori, atât pentru sectorul cărbunelui, cât și pentru alte sectoare, precum energie, gestionarea deșeurilor, metale, minerale, produse chimice și agricultură.
18. Cercetare la Timișoara
Universitatea de Vest din Timișoara a inaugurat în luna decembrie Institutul de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM), după mai mulți ani în care a dezvoltat proiectul.
Aceasta este o instituție de cercetare la standarde internaționale, cu laboratoare de cercetare-dezvoltare și cu echipamente de ultimă generație în valoare de peste 100.000 de euro.
19. Apel pentru Tranziție Justă
Guvernul a lansat în octombrie șase apeluri de proiecte destinate finanțării proiectelor prin Programul de Tranziție Justă.
Apelurile sunt deschise până în martie 2024 și se adresează IMM-urilor din județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș.
20. Summit climatic la București
Bucureștiul a găzduit în octombrie Climate Change Summit, a doua ediție a celui mai mare summit din Europa Centrală și de Est dedicat schimbărilor climatice.
Peste 1.500 de participanți au venit la București pentru a discuta despre un viitor mai sustenabil. Evenimentul a fost organizat de Social Innovation Solutions împreună cu BRD Groupe Societe Generale, în calitate de partener fondator.
21. Bani de la Canada
Canada va sprijini cu peste 2 miliarde de euro dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, conform unui anunț oficial din septembrie.
Primele două unități de la Cernavodă reprezintă aproximativ o cincime din mixul energetic al României.
22. Educație climatică
Disciplina de tip opțional „educație privind schimbările climatice” a fost introdusă în programa școlară din România în mod oficial în luna martie.
Ministerul Educației nu ar fi ajuns prea curând la această acțiune fără presiunea activiștilor de mediu din ultimii 30 de ani.
23. Cel mai mare din Europa
Parcul fotovoltaic dezvoltat de Monsson și Rezolv Energy la Arad a primit autorizație de construire în vara anului 2023.
Acesta este promovat drept cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, presupune o investiție de 800 de milioane de euro și va avea o capacitate de peste 1 GW.
24. Fabrică de peste 1 miliard la Galați
Compania belgiană Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) a anunțat în luna iunie o investiție de 1,4 miliarde de euro la Galați pentru o fabrică de baterii pentru vehicule electrice.
Aceasta ar trebui să genereze 8.000 de locuri de muncă, iar proiectul se bazează pe ajutor de stat, însă construcția fabricii nu a început încă.
25. Legea hidrogenului verde
Președintele a promulgat în luna iulie legea care vizează integrarea hidrogenului verde în industrie și transporturi.
Totuși, România nu pare că vrea cu adevărat să meargă încă pe drumul hidrogenului, întrucât toate companiile care au depus proiecte pe hidrogen prin PNRR au renunțat benevol la contracte tot în luna iulie.
26. Cluj-Napoca în misiunea UE
Cluj-Napoca a primit în 2023 eticheta Misiunii UE pentru orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic.
În total, din cele 100 de orașe incluse în misiunea UE din România sunt Primăria din Cluj-Napoca, Primăria Suceava și Primăria Sectorului 2 din București.
În decembrie 2023 a fost lansat la Cluj-Napoca și proiectul M100, un hub național dedicat neutralității climatice.
27. IFN pentru antreprenoriat social
BNR a autorizat ianuarie 2023 funcționarea primului IFN (instituție financiară nebancară) dedicat exclusiv antreprenoriatului social.
AFIN IFN ia în calcul la procesul de analiză și o serie de indicatori de impact social. Compania spune că va funcționa ca o întreprindere socială și va reinvesti minim 90% din profit.
28. PET reciclat în România
Coca-Cola România a început să producă PET reciclat în România după ce a investit într-o unitate de decontaminare a fulgilor PET în fabrica din Ploiești, a doua cea mai mare fabrică a grupului Coca-Cola HBC.
Coca-Cola este unul dintre cei mai mari poluatori cu plastic din lume, alături de PepsiCo și Nestlé.
29. Coridorul Verde
România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria au semnat în noiembrie la Budapesta un memorandum de înțelegere privind cooperarea în domeniul energiei verzi, inclusiv producția de hidrogen.
Proiectul Coridorului Verde a intrat astfel în linie dreaptă pentru a consolida securitatea energetică a regiunii. Rămâne de văzut cum va evolua și ce va presupune.
30. Un vehicul electric românesc
Compania Visual Fan din Brașov a extins activitatea brandului Allview către domeniul auto și a lansat un model de vehicul electric propriu sub numele de CityZEN.
Vehiculul va fi produs în afara României, dar conceptul este realizat de compania românească. Mașina poate fi condusă de la 16 ani și este gândită pentru traficul urban.
Surse foto: Dreamstime.com, fotografii trimise de companii
Sursa main foto: Photo 30303873 | Bucharest © Snicol24 | Dreamstime.com
There is 1 comment
Dragi prieteni, Climate Change Summit a fost in 2023 la cea de-a doua sa editie, nu la prima!
In rest, felicitari pentru acoperirea acestor subiecte foarte importante!